torstai 23. helmikuuta 2017

Miksi-kausiMuistatte varmaan, että lapsilla on erilaisia kyselykausia; ainakin mikä-kausi ja miksi-kausi. En kyllä muista mihin ikään ne sijoittuvat, mutta muistelen jotain 2-, 4- ja 6 -vuotiaita.
Seuraava miksi-kausi näyttää olevan 14-vuotiaana. Teini saattaa esittää kommentiksi ihan joka asiaan: "miksi?" Pari viikkoa sitten keksin lopulta vastata:"selitänkö?" Sain heti kehuja hyvin keksitystä vastauksesta ja kaikenlisäksi teini halusi, että harjoittelemme kerran, miten se menikään. Tästä päättelin, että teinit ovat yhtä rikkaita ilmaisussaan toisiaan kohtaan, sanavarasto koostuu sanoista "miksi", "ei" ja "kyllä". Tuo "miksi" on muuten huomattava parannus jokin aika sitten vallinneeseen kylläei-kauteen.
Nyt, kun kyllästyn vastaamaan jatkuviin mikseihin, sanon maagisen sanan: "selitänkö?" Yleensä ei tarvi. Tosin tänään jouduin selittämään, miksi kello on kymmenen. Onneksi astronomian harrastelijana osasin kertoa, että koska Maa ja Aurinko kiertävät toisiaan. (Tämä on ironinen lause). Sain lapsen nauramaan ja selittämään tarkemmin Auringon ja Maan vetovoiman suhdetta.

Alun kuva on siinä mielessä osuva, että olen sen verran hullu, että keskustelen teinin kanssa.
Päätin sillä kyllä-kaudella, että jos teini haluaa jutella illan kanssani näin, niin onhan sekin kanssakäymistä.

Tosin, minähän voitin väittelyn jopa 3-vuotiaan kanssa. Viisaampi antaa periksi.


6 kommenttia:

 1. Kiitokset hervottomasta aamun avauksesta ja nauruista! Tuttuja tilanteita. Saanen luvallasi ottaa tuon vastaansanomattoman tokaisusi: "Selitänkö?" kotikäyttöön? Ja rispektit väittelyvoitosta, sillä kolmivuotias on parhaimmillaan/pahimmillaan tiukka vastus:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Kyllä saat, se on oikein kätevä vastaus. Tosin joskus teini kyllä laittaa mut sitte selittään ihan liian vaikeita juttuja, mutta onneksi olen aika taitava tuottamaan tekstiä.

   Poista
 2. Vaatii pitkää pinaa vastailla miksi-juttuihin, mutta lopulta ne loppuvat. ehkä teini kokeilee myös sitä, miten aikuinen reagoi, ylimielinen ei kannata olla, vaikka vastaus voisikin olla, koska minä sanon niin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista :) Minä yritän kyllä jaksaa käyvä keskustelua vaikka se olisi kuinka yksitoikkoista. Yleensä aina tulee hyviäkin juttuja ja ajatuksia esille, vaikka ne ovat joskus tiukassa.

   Poista
 3. Toisaalta teini ja myös esiteini ovat tosi hyvää keskustelu seuraa. Meillä on yhteisiä kiinnostuksen kohteita, samanlainen huumori ja viihdymme toisinaan hyvin yhdessä. Kun esim. pelataan tietovisoja, ei kukaan pääse esittämään pelkkiä miksi-kysymyksiä.

  VastaaPoista
 4. Serentis: tuo on niin totta! Lapsilla ja nuorilla on upeita, ennakkoluulottomia ja tuoreita näkemyksiä jotka he myös paikka paikoin pystyvät perustelemaan. Kun kysyy lapselta/nuorelta "Mitä kuuluu?" ryöppyää vastaus raikkaana kuin vesiputos. Tee sama kysymys kypsemmillä kymmenillä olevalle, niin saat vastaasi epikriisin.... Joten nuori on mainio valinta keskustelukumppaniksi:)

  VastaaPoista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.