Heikki Oja: Aurinkokunta uusiksi (URSA 2008) ja Aurinkokuntamme (URSA 1990)
Kuuntelen Aurinkokunta uusiksi kirjaa. Seuraan uutisia avaruudesta jatkuvasti, mutta viime vuosina on uutta tietoa saatu paljon, joten päätin päivittää kokonaiskuvaani aurinkokunnasta. Heikki Ojan teos on sopivan kattava ja suppea.
Kuunnellessani yllätyin, miten suuri osa kuista on löytynyt vasta tällä vuosituhannella. Jotenkin mielikuvissani niiden nimet ovat tuttuja ja nuoruusvuosiltani - aina ei voi luottaa mielikuviinsa.
Toinen yllättävä asia, jonka tietysti tavallaan tiesin, mutta en silti oikein tiedostanut, oli viime vuosina tehtyjen avaruusolentojen määrä.
Kirjassa kuulostaa olevan paljon hienoja kuvia planeetoista, kuista, Auringosta ja muista Aurinkokunnan jäsenistä. Itse missaan ne, koska kuuntelen äänikirjana. Olen harkinnut paperikirjan hankkimista rinnalle.
Osa perusasioista on selitetty aiemmassa kirjassa Aurinkokuntamme. Huomasin kuunnellessani, että parasta paikata tietoaukkoja erityisesti Auringosta ja hankin senkin. Sitä ei ole äänikirjana, joten lainasin e-kirjan. Sain vähän niitä kuviakin katseltavaksi ja olin nyrjäyttää aivoni Auringon fuusioreaktion kanssa. Kemialliset merkit, merkinnät ja nimitykset olivat haudattuna aika syvälle aivoihini, mutta kyllä ne sieltä lopulta löytyivät. Netistä on helppo vähän kertailla.
Sain myös uutta, tarkempaa, informaatiota vuoden 2006 uudesta planeetta määritelmästä ja sen synnytystavasta ja -tuskista. Joudun taas muuttamaan mielipidettäni sen planeettaudesta.
Olen viime aikoina kuunnellut lähinnä tietokirjoja, harraste- tai ammattikirjallisuutta. En ole viitsinyt blogata niistä, mutta halusin tuoda nämä esille ja suositella kaikille asiasta kiinnostuneille. Eikä niitä ydinreaktioita ole pakko ymmärtää tai edes lukea. Ne ovat erillisenä tietolaatikkona tekstin sivussa. Minun vain pitäisi ehkä osata ne tentissä syksyllä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.