Kirjahaasteet ovat siitä kivoja, että tulee etsittyä kirjoja ja kirjailijoita, joihin ei ehkä muuten törmäisi koskaan. Nyt yritin löytää jotain tanskalaista, joka ei olisi dekkari tai Lene kaaberbøl. Päädyin lopulta Villy Sørensenin Jesus og kristus -teokseen. Tämä ei tosin täytä sitä asettamaani vaatimusta, että sijoittuisi Tanskaan. Sørensen on kirjoittanut muistakin jumalista, ei vain Jeesuksesta. Taidan tämän kirjan jälkeen tutustua johonkin kirjoista: Den ryktbare Odysseus Apollos uppror tai Ragnarök. (Odysseys ja Ragnarök tosin eivät tainneet olla jumalia.)
Kirjassa kerrotaan Jeesuksesta historiallisena henkilönä ja pohditaan, mikä tai kuka oli kristus ja onko Jeesus kristus tai jumala vai vain Jeesus. Kirjailijan (tanskalainen filosofi ja kirjailija) mukaan Jeesus oli juutalainen reformaattori, joka julisti Jumalan valtakuntaa Israelilaisille. Kirjassa kesitytään tarkastelemaan Jeesuksen sanoja synoptisissa evankeliumeissa ja Jeesuksen elämää muissa historiallisissa lähteissä.
Luen mielelläni Jeesuksesta historiallisena henkilönä ja kaikesta muustakin Raamattuun, sen syntyhistoriaan ja kertomuksiin liittyvistä asioista. Julistavaa ja kristillistä kirjallisuutta en lue nykyään ollenkaan, en myöskään ole kiinnostunut kirjoista, joissa kerrotaan, miten kaikki Raamatussa sanottu on jumalan sanaa ja totta, ilman että sitä tutkitaan sen historiallisessa yhteydessä. Juuri tämän kirjan anti jää aika laihaksi. Olen tänä vuonna kuunnellut aiheesta kirjat: Paul Verhoeven ja Rob van Scheers: Jeesus Nasaretilainen, Jonas Gardell: Om Jesus ja Om Gud, Merja Merras: Raamattu itämaisin silmin, jotka kaikki ovat mielestäni todella mielenkiintoisia ja hienoja teoksia. Uskon kuuntelevani näistä ainakin osan pian uudelleen. (Luen/kuuntelen kirijoja uudelleen todella, todella harvoin.)
Jeesus Nasaretilainen ja Om Jesus kertovat uskottavan tuntuisesti historiallisesta Jeesuksesta. Niiden lähtökohta on siitä erilainen, että ensimmäisen kirjoittaja ei ole uskovainen kun taas toisen kirjoittaja on. Merja Merraksen kirja taas antaa uudenlaisen näkökulman koko Raamattuun, näkökulman johon meidän länsimaisten tulisi perehtyä paljon enemmän, mikäli haluamme uskoa Raamattuun ja sen sanomaan. Suodamatte kaikkea siihen kirjoitettua ihan liikaa oman kulttuurimme ja näkemyksemme läpi.
Tällä postauksella saan kolme kirjaa lisää Kirjallinen retki Pohjoismaissa -haasteeseen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.