maanantai 30. marraskuuta 2015

Jan Guillou: Det stora århundradet (Suuri vuosisata)

Brobyggarna (Sillan rakentajat), Dandy (Keikari), Mellan rött och svart (Punisen ja mustan välissä), Att inte vilja se (Kun suku särkyy) ja Blå stjärnan.

Kolme puoliorvoksi jäänyttä veljestä lähetetään asumaan ja kouluun sukulaisten luo. Pian huomataan heidän tekninen erityislahjakkuus ja pojat lähetetään opiskelemaan insinööreiksi Saksaan. Heidän koulutuksensa maksetaan ja valmistuttuaan heidän on tarkoitus maksaa koulutuksensa takaisin Norjan rautateiden rakennusprojektissa. Parhaat nuoruusvuodet Saksassa muuttavat kuitenkin poikien suunnitelmia, kukin löytää rakkauden ja lopulta pojat ajautuvat eri puolille maailmaa.
Ensimmäisessä kirjassa kerrotaan kahden veljeksen elämästä maailman sodan raatelemassa maailmassa. Toisessa kirjassa keskitytään kolmannen veljeksen elämään. Seuraavissa kirjoissa seurataan koko perhettä vuosisadan historian vaiheissa.

Tänä syksynä ilmestynyttä Blå stjärnan -kirjaa en ole vielä ehtinyt kuunnella. En ole saanut sitä käsiini sen oikean lukemana. Yksi syy, miksi innostuin kuuntelemaan tätä sarjaa, onkin lukija Tomas Bolme.

Guillou on kirjoittanut myös, ainakin Ruotsissa, hyvin suositun Arn-sarjan. Ensimmäisessä kirjassa, Vägen till Jerusalem (Tie Jerusalemiin), seurataan Arnin kasvamista luostarissa ja myöhemmin hänen lähettämistään temppeliritariksi sekä hänen morsiamensa elämää luostariin suljettuna. Seuraavissa osissa: Temppelriddaren (Temppeliherra) ja Riket vid vägens slut (Pohjoinen valtakunta) seurataan Arnin elämää ensin ristiretkellä idässä ja myöhemmin kotona Ruotsissa. Sarjaan kuuluu vielä neljäs kirja Arvet efter Arn (Arnin perintö), jossa Arnin jälkeläiset jatkavat Ruotsin hallintaa, taisteluja ja ristiretkiä, nyt kuitenkin lähempänä koti-Ruotsia, eli Suomessa.

Vägen till Jerusalem on ensimmäinen äänikirjani, jonka olen kuunnellut ruotsiksi tai ylipäänsä. Paitsi joitakin lastenkirjoja. (Tiedättehän ne "kun kuulet tämän äänen: 'plililililing' on aika kääntää sivua'".) Kuuntelin sen kolme kertaa, ennen kuin ymmärsin tarpeeksi ruotsia ja löysin tavan kuunnella niin, että myös kuulin. Kolmannella kerralla ymmärsin ja ihastuin kirjaan, samoin kahteen seuraavaan. Neljäs jäi minulta aikoinaan kesken, kuunelin sen nyt vuosien päästä ja edelleen se oli lähinnä uudelleen lämmiteltyinä samoja tapahtumia mutta eri (vääriä) henkilöitä. Kirjasarja kuuluu ehdottomasti suosikkikirjoihini.

Olen kuunnellut myös Eva Johansén-Tangy sarjan. Tykkäsin sarjan glamourista hienoine viineineen, ranskankielisine tuttavineen ja eksoottisine salaperäisine miehineen. (Onpas suomi joskus vaikeaa taivuttaa, toivottavasti onnistuin.)

Häxornas försvarare (Noitien asianajaja) on kiinnostava teos noitaoikeudenkäynneistä pohjolassa, ja muuallakin. Olen kuunnellut aiheesta ehkä parempiakin kirjoja, mutta tämä ainakin täydentää aiheen tuntemusta ja ymmärtämistä. Mikäli niitä kauheita vainoja voi mitenkään ymmärtää.


2 kommenttia:

  1. Aha, voisi olla kevyttä joululukemista. Tosin ihastuin Karin Alvtegen kirjoihin.

    VastaaPoista
  2. Tämä on kyllä selvästi juuri joululukemista. Sekä Suuri vuosisata että Arn. Arn-sarja on yksi suosikki sarjojani. Ehkä toinen mieleen tuleva, kun kaikkien aikojen parhaista kysytään. Paras on tietenki Linnunradan käsikirja.

    VastaaPoista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.