lauantai 25. heinäkuuta 2015

Anni Polva: Tiinalla on hauskaa (1969)

Naistenviikko loppuu Tiinanpäivään, ja sen kunniaksi päätin kuunnella yhden Tiina-kirjan. Oli vaikea päättää, minkä. Valitsin sitten yhden aika vanhan ja jota en muistanut nimen perusteella.

En muistanutkaan, että näissä on tapellaan näin paljon. Tiina on varmasti aikoinaan ravistellut kovasti sukupuolirooleja. Kirjassa korostettiin miesten ja naisten rooleja ja lapsetkin olivat hyvin tietoisia, mitkä ovat naisten hommia ja mitkä sopivat myös miehille. Mahdoinkohan kiinnittää asiaan huomiota, kun luin näitä lapsena. Tietysti ainakin Tiinan poikatyttömäisyyteen. Muistan aluksi ihmetelleeni, itsekin poikatyttönä ja Viisikon Pauliin jo tutustuneena, miksi se oli niin kummallista. (Nykyään ihmettelen enemmän, miten Paulin poikamaisuus hyväksyttiin niin hyvin jo aikoinaan)
 En lapsena heti osannut sijoittaa Tiinaan omaan aikaansa. En vieläkään tiedä, mille vuosikymmenelle tapahtumat pitäisi tarkasti sijoittaa ja minkä ikäinen Tiina on.

Kirja ei iskenyt enää yhtä kovasti kuin Viisikot, vaan vaikutti turhan vanhanaikaiselta ja lapselliselta. En taida kuunnella näitä enempää, etten särje kokonaan lapsuuden illuusiotani.

2 kommenttia:

  1. Minä tykkään Tiinoista vieläkin vaikka tietenkin nyt huomaan nuo sukupuoliroolit selvemmin kuin lapsena. Käsittääkseni Tiinat sijoittuvat jonnekin 1950-luvun puolivälin tai lopun paikkeille, ja Tiina on sarjan alussa n. 10-vuotias ja lopussa siinä 14 tai 15.

    VastaaPoista
  2. Kyllä minäkin tykkäsin kaikesta huolimatta. Ihan mukava verestää muistoja.
    Jännä muuten, miten kuunnellessani yhtäkkiä muistin Tiina tv-sarjan, vaikka en ollenkaan ollut muistanut sellaista. Muistin jopa osan näyttelijöistä yhtäkkiä.
    Tuota vuosikymmentä mietin, kun luin jostakin kirjojen perustuvan Polvan omiin lapsuusmuistoihin.

    VastaaPoista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.