maanantai 8. toukokuuta 2017

Tarquin Hall: Vish Puri -sarja

Tarquin on Lontoossa syntynyt amerikkalaisenglantilainen journalisti - ja selvästi myös kirjailija.
Englannista Tarquin muutti Texasiin cowboyksi. Myöhemmin hän on ehtinyt asumaan ympäri maailmaa ja matkustellut pitkin Aasiaa. Nykyään hän asuu New Delhissä intialaissyntyisen vaimonsa ja lastensa kanssa.

Vaikka kirjailija on britti tuntuu hän välittävän autenttisen kuvan Intiasta. Ei ainakaan kolonialisoivaa vaan ennemmin sitä kritisoivan. Toiseksi viimeisessä osassa rivien välistä kuuluu selvästi kritiikki brittien tavalla hallita ja hajottaa ennen toimivat järjestelyt vihanpidoksi.
Vish Puri on harras Hindu ja tarinassa on palasia uskonnon harjoittamisesta arjessa. Kunhan vain ehtii niitä havaita Purin ja apureiden vauhdikkaassa seurassa.

Vish Puri on Intian maineikkain yksityisetsivä, ainakin omasta mielestään. Ja jos ei maineikkain, niin ainakin parhaalla ruokahalulla varustettu. Kirjailija on ehkä tarkoituksella luonut ahmatin saadakseen mahdollisimman paljon ruokakulttuuria mukaan. Tai sitten hän on vain brittiläisen nuortenkirjallissuuden kasvatti. Kirjojen lopussa annetaan resepti tarinaan sopivaan ruokalajin.

Vish Purin harmina on alamaailman ja kilpailevan etsijän lisäksi harminaan varsin näppärä äiti. Moni muu voisi olla kiitollinen neuvokkasta lähiomaisesta, mutta kun Purin mielestä "äidit eivät ole yksityisetsiviä". Äiti on kuitenkin vastuussa tarinoiden historiallisista kokemuksista ja huumorista.

Mielenkiintoista ja mukavaa vaihtelua törmätä dekkariin, joka ei sijoitu Ruotsiin, Suomeen tai muuhun Eurooppaan. Vaikka kirjailija ei täyttänyt toivettani intialaisesta dekkaristista, uskon Tarquinin kuitenkin tuntevan ympäristön kohtalaisen hyvin ja turistia paremmin.

6 kommenttia:

 1. Kuulostaa jännän erilaiselta dekkarilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä. Lisäksi tässä oli aivan erilainen ihmissuhde ,kuin yleensä dekkareissa.

   Poista
 2. Hauska ja eloisa postaus Vish Purista! Painan mieleen, sillä sarja vaikuttaa lupaavalta kesälukemiselta, jahka nyt edes kevät joskus saapuisi, parhaillaan tuuppaa räntää taivaan täydeltä. Mutta on tässä myös eriävän mielipiteen paikka, sillä kyllähän me äiteet tarvittaessa yksityisetsivänkin virkaa kunnialla hoidamme, eikös vaan?

  VastaaPoista
 3. Aivan! Äidit, jos ketkä, on hyvin treenattuja siihen! Mutta lukemalla selviää, miksi Vish on tuota mieltä, ettei olisi kateutta.

  VastaaPoista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.