keskiviikko 13. tammikuuta 2016

Lukuhaasteita

En ole innostunut oikein mistään lukuhaasteesta tällä hetkellä. Tavallaan yritän vältellä niitä, mutta toisaalta joku sopiva olisi kiva. Olen tavallaan vieläkin kiinni Pohjoismaat-haasteessa ja huomaan valikoivani erityisesti tanskalaisia ja norjalaisia kirjoja.
Katvealue-blogissa törmäsin yhteen vanhaan haasteeseen: yksi kirja jokaisesta Euroopan maasta. Onnistuisikohan se? Ja pitäisikö maat olla aakkosjärjestyksessä, päätän, että ei. Haaste voi olla liian vaikea toteuttaa äänikirjoina, mahtaakohan olla saatavilla kaikista maista kirjoja. Kirjat saisivat olla edes jollakin tapaa mielenkiintoisia, ihan väkisin en viitsisi lukea vaikkapa slovenialaista kirjaa vain koska se on slovenialainen. Voisin ehkä ottaa haasteeksi lukea vaikkapa kymmenestä Euroopan maasta, joista puolet ovat maista, joista en ole lukenut kirjoja koskaan aiemmin, tai ainakaan viime vuosina.

Olisko teillä vinkkejä erimaalaisiin kirjoihin, jos vaikka päätän ottaa tämän haasteen vastaan? Ihan sellaisetkin maat kuin Italia, Kreikka ja Ranksa, jopa Belgia, ovat minulle kirjallisesti täysin tuntemattomia.

16 kommenttia:

 1. Italiasta Elena Ferrante tai Silvia Avallone. Ferrantelta tulee suomeksi uusi teos nyt keväällä ja Avallonen Teräs on vuodelta 2014.

  VastaaPoista
 2. Niin ja Ranskasta omia suosikkejani ovat mm. Marie Darrieussecq, Virginie Despentes ja Amelie Nothomb. Erittäin vahvoja kirjailijoita nämä kaikki, myös feminismiä löytyy, jos siitä satut olemaan innostunut.

  VastaaPoista
 3. Olen rajanut haasteet tiukasti. Eniten kiinnostaa omat, vanhat kirjat. En halua lukea mitään haasteen takia, vaan sijoittaa lukemani haasteeseen. Olen innostunut vain muutamasta uutuudesta.

  VastaaPoista
 4. Joskus varmasti kiva lukea ihan vaan sen hetkisen mielenkiinnon mukaan ilman haasteita. Itse olen tosi innostunut haasteista, koska ne ovat minulle uusi juttu.

  VastaaPoista
 5. Tunnethan sinä Ranskasta ainakin Katherine Pancolin? Itse tykkään myös Anna Gavaldasta ja Claudie Gallaysta. Belgiasta suosittelen Stefan Brijs: Engelenmaker, ei ole valitettavasti suomennettu (ruotsinnettu voi ollakin?) mutta sinähän luet hollantiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan! Olen lukenut sekä Pancolia että Gavaldaa, mitenkähän tämän mun muistin laita onkaan.
   Hollantini on sen verran ruosteessa, että ei taitaisi romaanin luku onnistua. Kassillinen Libellejä ja Lantleveneitä tuolla huutelee välillä, että voisi ylläpitää kieltä.

   Poista
 6. Oma Eurooppa-haaste on vähän jämähtänyt, maiden lukeminen aakkosjärjestyksessä on kyllä aika vaikea pala. Belgiasta olen valkannut itselleni Jean Rayn goottilaisen romaanin Malpertuis (ei suomennettu). Tosin belgialaiseen kirjallisuuteen voisi tutustua myös Georges Simenonin Maigret-dekkarien parissa. En ole näitä tosin lukenut, joten suosittelemaan en pysty.

  VastaaPoista
 7. Kiitos kommenteista ja ideoista. :)
  Haasteet ovat olleet siitä hauskoja, että olen löytänyt paljon kirjoja, joihin en olisi muuten törmännyt. Yleensä haasteisiin voi kuitenkin lopulta valita itselle kiinnostavia.

  VastaaPoista
 8. Jossain blogissa törmäsin mielenkiintoiseen dekkariin, olikohan se ranskalainen. Oli voittanut jonkin palkinnon. En millään muista, mikä sen nimi olikaan, osaisittekohan kertoa?

  VastaaPoista
 9. Olisko voinut olla Fred Vargas? En kyllä tiedä, onko hän voittanut palkintoja.

  VastaaPoista
 10. Tuopa olisikin mielenkiintoinen haaste! ...Mutta hillitsen itseni. Eurooppalainen kirjallisuus on minullekin aika tuntematonta, kiinnostava nähdä millaista luettavaa löydät.

  VastaaPoista
 11. Alunperin haaste taisi olla peräisin täältä: http://kirjoitettua.blogspot.fi/ Blogissa on hyviä lukuvinkkejä tätä haastetta varten.

  VastaaPoista
 12. Kiinnostava lukuhaaste! Hieman samoissa tunnelmissa itsekin, sillä olen alkanut haaveilla lukevani eri maihin sijoittuvia kirjoja (ei siis kirjoittajan kansallisuuden mukaan). Idean sain Lukuneuvoja-blogista. Siellä kun luettavat on listattu muun muassa tapahtumapaikan mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin itsekin, että voisi hyväksyä johonkin maahan sijoittuvat, erityisesti niistä,joista on vaikea löytää kirjoja. Ensimmäinen paha on Andorra.
   Olen myös harkinnut ottaa ensin tavoitteeksi vähintään yhden kaikilla alkukirjaimilla, jotka suinkin ovat mahdollisia.

   Poista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.