keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Kathryn Stocket: Piiat (2009)

Suomentanut Laura Beck.

Tämä on taittu lukea jo lähes kaikkialla paljon ennen kuin minä olin blogimaailmassa mukana. Omalla lukulistallani tämä on keikkunut jo kuukausia, mutta aina alemmas ja alemmas tukittuna. Nyt sain kaverilta innostuksen kuunnella tämän nyt.
En lämmennyt tälle aivan heti, olin jo vähällä jättää kesken. En ole juuri nyt lainkaan yhteiskunnallisen tekstin lukumoodissa. Onneksi en antanut heti periksi, sillä lopulta tykkäsin tästä kovasti. Minulle tässä kirjassa oli kolme teemaa:


Kirjan kirjoittamisprosessi ja erityisesti kässärin hyväksymisen odottelu. Jännitys siitä, mitä kustantaja sanoo. Vaikka lopputulos oli sen suhteen arvattavissa, oli helppo elää mukana siinä jännityksessä.

Mustan ja valkoisen välinen kiintymys ja rotuerottelu ja tietysti värillisten kohtelu. Järkyttäviä asioita ja asenteita. Jotka valitettavasti tuntuvat vallitsevan vielä nykyäänkin. Järkytyin, kun tajusin kirjan sijoittuvan 60-luvulle.

Valkoisten hienostorouvien väliset valtataistelu. Järkyttävää, miten kaikki tavoittelevat jonkin kusipään suosiota ja miten epäreilusti epäsuosioon joutuneita kohdellaan. Aikuiset ihmiset! Eikä maailma liene tässäkään suhteessa kovin paljon parempi vielä nykyäänkään. Onneksi sentään enää ei ole pakko päästä naimisiin, ollakseen jonkin arvoinen muiden silmissä.

Suomennoksessa oli löydetty hienosti tyyli kaikille henkilöille. Erilaisten henkilöiden puhetyylit olivat heille sopivia ja uskottavia.


5 kommenttia:

  1. Martin Luther King sai Nobelin rauhanpalkinnon 1964. Hänet murhattiin 1968 Tennesseessä. Hän oli kansalaisaktivisti. Vieläkään mustilla ei ole samat oikeudet Yhdysvalloissa, mutta saavat he äänestää. Äänestysoikeudenhan he saivat 1964, mutta siitä alkoikin Ku Klux Klanin aikakausi, josta myöskin Piiat kirjassa puhutaan.
    Minulle kirja oli yhteiskunnallinen kirja. Mustien sortaminen nostettiin pöydälle. Etelä-Afrikkahan teki sitä samaa ja paljon pitempään.
    Hieno kirja :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentista :)
    Kyllähän se onyhteislunnallinen kirja ja erityisen onnistunut sellainen.

    VastaaPoista
  3. Minulle leffaversio oli vielä iskevämpi kuin kirja. Kannattaa katsoa, jos tulee vastaan. :)

    VastaaPoista
  4. Olen ajatellut katsoa tuon leffana. Kirjankin luen, jos osuu kohdalle.

    VastaaPoista
  5. Kiitos kommenteista :) En edes tiennyt, että tästä on tehty leffa. Senkin voisin katsoa, mutta ehkä en nyt ihan heti.
    Tässä oli tosi hyvin tähän kirjaan sopiva lukija.

    VastaaPoista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.