perjantai 1. huhtikuuta 2016

Jukka Kekkonen: Kun aseet puhuvat -Poliittinen väkivalta Suomen ja Espanjan sisällissodissa


Jukka Kekkonen: Kun aseet puhuvat -Poliittinen väkivalta Suomen ja Espanjan sisällissodissa (2016)
Kustantaja: Art House
Kirja saatu kustantajalta. Suurkiitokset!



Jukka Kekkonen on oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori ja on työskennellyt Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanina. Hänen tutkimusalojaan ovat mm rikosoikeuden ja  kontrollipolitiikan historia. Häneltä on aiemmin julkaistu tutkimuksia poliittisesta rikollisuudesta,oikeuspolitiikan murroksista sekä menneisyydestä oikeudellisena ja poliittisena kysymyksenä.

Kekkonen käsittelee uutuuskirjassaan Suomen ja Espanjan sisällissotien jälkeistä väkivaltaa, jonka hän katsoo yltyneen poliittisiksi puhdistuksiksi. Suomessa väestöstä tapettiin yli prosentti ja Espanjassa jopa lähes kaksi prosenttia.
Kirjassa asiaa tutkitaan vertailevan historiantutkimuksen keinoin. Espanjan Kekkonen valitsi, koska se muistuttaa eniten Suomen tilannetta kaikista eurooppalaisista sisällissodista.
Vaikka nämä sodat ovat jo historiaa, niiden vaikutukset näkyvät edelleen. Eikä aihe ole, valitettavasti vanhentunut:

Sisällissotien tematiikka ei ole kadottanut ajankohtaisuuttaan. Pikemminkin päinvastoin. Maailmanlaajuisen poliittisen arkkitehtuurin muutokset, Euroopan yhdentymiskehitys heijastusvaikutuksineen sekä protestit ja myös väkivaltaiset konflikti arabimaissa, Lähi-idässä, Itä-Euroopassa ja Kaukasuksen alueella ovat lisänneet väkivaltaisten konfliktien määrää arvioiden mukaan jopa viisinkertaiseksi 1950-luvun tilanteeseen verrattuna.

Ensimmäisessä osassa käsitellään suomen sisällissotaa vuonna 1918: Sen syttymissyitä sekä sodan luonnetta ja kulkua, erityisesti oikeuden käyttöä sodan aikana ja sen jälkeen.

Toisessa osassa tarkastellaan Espanjan sisällissotaa vuosina 1936-1939. Vastaavasti sodan syitä ja sen kulkua sekä oikeuden käyttöä sodan jälkeen. Sodan syttymissyiden taustoja valotetaan selvemmin, kuin yleensä historian kirjoissa. Kekkonen on kaivautunut syiden taustalle teollistuvan agraariyhteiskunnan konflikteihin eikä tyydy tavanomaiseen pelkkään poliittisten puolueiden tarkasteluun.
Lopuksi luodaan vielä katsaus demokratiaan siirtymiseen Francon kuoleman jälkeen.

Kolmannessa osassa kerrotaan vertailevan historiantutkimuksen metodeista, tavoitteista ja rajoitteista sekä vertaillaan näiden kahden maan oloja ja sotien syttymissyitä. Oikeudenkäyttöä on verrattu kummankin maan sen aikaisiin oikeuskäytäntöihin ja -käsitteisiin. Mikä on tietysti luonnollista, vertailu nykyiseen oikeuskäsitykseemme olisi aika absurdia.

Kekkosen mukaan puhdistukset aiheutuivat halusta antaa hävinneille ankara opetus. Suomessa väestöstä tapettiin yli prosentti ja Espanjassa lähes kaksi prosenttia. Kekkosen mielestä voidaan puhua jopa sodan jälkeisistä puhdistuksista.

Tämä on kirja, jonka haluan omaan kirjahyllyyni. Tähän tulee varmasti palattua monesti uudelleen. Aiheen laajuuden ja rankkuuden takia kaikkea ei voi omaksua kerralla.

Kekkonen on oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori ja on työskennellyt Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanina. Hänen tutkimusalojaan ovat mm rikosoikeuden ja  kontrollipolitiikan historia. Häneltä on aiemmin julkaistu tutkimuksia poliittisesta rikollisuudesta,oikeuspolitiikan murroksista sekä menneisyydestä oikeudellisena ja poliittisena kysymyksenä.

2 kommenttia:

  1. Katsoin juuri kiintoisan elokuvan "Hemingway ja Gellhorn", jossa teemaa sivuttiin... Sinulle on hyvänmielen haaste blogissani: http://mummomatkalla.blogspot.fi/2016/03/sieluni-hymyt-haaste.html Viikonlopulle: aurinkoa & iloa!

    VastaaPoista
  2. Minä en kouluaikoina ollut yhtään kiinnostunut historiasta. Nyt kirjojen ja tv-dokkareiden kautta olen kiinnostunut.
    Nykyään vielä, kuten tässäkin kirjassa, on moni asia esitetty uudessa valossa. Kaikki ei olekaan niin, kuin meille aina opetettiin.

    VastaaPoista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.