torstai 15. lokakuuta 2015

Indrek Hargla: Apteekkari Melchior ja Olavisten kirkon arvoitus (2010)

Rikosromaani vanhasta Tallinnasta
Suomentanut Jouko Vanhanen
Kustannus: Moreeni
En muista aikaisemmin lukeneeni virolaista kirjallisuutta. En laske Sofi Oksasen kirjoja virolaisiksi, vaan suomalaisiksi.

Harglan kirjan satuin löytämään etsiskellessäni seikkailua, mielellään tieteissekoitteista seikkailua (ei avaruus scifiä). En ollut kuullut kirjailijasta koskaan aikaisemmin. Tämä oli ensimmäinen Apteekkari Melchiorista kertova kirja. Harglan varsinaiseksi tyylilajiksi mainitaan tieteiskirjallisuus ja hän onkin kirjoittanut useita muitakin romaaneja ja pienoisromaaneja kuin Melchiorista kertovia, mutta niitä ei ole suomennettu. Harmi, lukisin mielelläni hänen tieteiskirjojaan.

Vuosi 1409. Apteekkari Melchioria pyydetään avustamaan Toompean linnoituksessa tapahtuneen saksalaisritarin murhan selvittämisessä. Murhaa seuraa sarja muita murhia ja Melchiorin apteekkarin ammatista on monella tapaa hyötyä tapauksen selvittämisessä. Tapahtumat kietoutuvat vanhoihin balttilaisiin legendoihin sekä vitaaliveljien, mustapäiden ja itse Olavisten kirkon rakentamiseen liittyviin salaisuuksiin.

En ainakaan heti tuntenut suurta pakkoa alkaa lukemaan toista Melchiorin tutkimuksista kertovaa kirjaa, mutta en myöskään päättänyt, että en lukisi. Tätä kirjoitusta varten tutustuin pikaisesti Toompean (Tuomiopää) mäkeen ja sillä sijaitseviin rakennuksiin ja jatko-osien lukeminen alkoi houkuttaa enemmän. Olisi pitänyt heti katsella kuvia ja karttoja netistä kirjaa kuunnellessani.
En ole koskaan käynyt Tallinnassa enkä tunne sen historiaa, joten paikat ja tarinat eivät olleet minulle ennestään tuttuja. Kirjojen kansikuvat houkuttelevat lukemaan.

4 kommenttia:

 1. Vaikuttaa mielenkiintoiselle kirjalle. Tallinna on minulle tuttu joltain osin, olen viettänyt siellä aikaa ja käyttänyt läpikulkupaikkana useita kymmeniä kertoja yli kahdenkymmenen vuoden aikana. Koskaan en ole katsellut sitä pelkästään tavallisen turistin silmin. Kaupungin puutarhaliikkeet olen tosin kolunnut ja kasvitieteellisen. Näyttelypaikalla on ollut tarpeeksi tekemistä, joten ilman kissoja en ole siellä käynnyt.

  VastaaPoista
 2. Minä en ole koskaan käynyt Tallinnassa. Olisi varmasti mielenkiintoinen kaupunki. Mutta niin on moni muuki ja kaikkiin ei koskaan pääse, eli on tyydyttävä tutustumaan niihin kirjojen sivuilta, ja kuvista netissä.
  En tiennytkään, että harrastat kissanäyttelyitä.

  VastaaPoista
 3. Minäkään en muista lukeneeni virolaista kirjallisuutta. Tämä vaikuttaa kiinnostavalta, mutta minä nyt yleensäkin innostun historiallisista romaaneista! ☺️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on siitä kiva, että jos tästä tykkää, niin näitä on enempiki. Tai siis onhan näitä, vaikka ei tykkäiskään.
   Seuraavaksi pitäisi löytää latvialaista luettavaa.

   Poista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.