torstai 9. heinäkuuta 2015

Uimahallissa – ulkomaalainen havainnoiTätä ei voine varsinaisesti kutsua maahanmuuttajan ongelmaksi, mutta yksi kulttuuriero kuitenkin, ehkä yksi silmiin pistävimmistä, tai oli ainakin, kun lasten ollessa pieniä kävimme aika usein uimahallissa. Tai ainakin kerran tai kaksi vuodessa, joka on minulle paljon. Ensimmäinen, ja se varsinainen ongelma, oli, että uimahalleihin kuuluu ottaa mukaan oma lukko vaatekaapin oveen. Emme tietenkään tienneet sitä ensimmäisellä kerralla ja sen jälkeenkin olen onnistunut unohtamaan lukon aika monesti. Silloin, kun kävimme uimahallissa silloin tällöin minulla oli numerokoodillisia munalukkoja aina repussa kiinni. Oman, nykyisen, kuntani uimahallissa, jossa kävin joskus vesijumpassa, ei aluksi tarvinnut omaa lukko, mutta nykyään täälläkin tarvii. Ja arvatkaapas, olinko informoitu asiasta, kun se oli muuttunut. Mitenkähän lapseni hoitavat asian, kun käyvät koulusta uimassa. Taitavat antaa kaapin olla auki. Se onki varmaan ihan ok, jos ei ole rillit mukana. Käyvät usein, uimahalli on koulun yhteydessä. (Arvatkaapas myös, mistä osasta koulun kosteusvahingot aina alkavat, homekoulut ovat täällä ihan yhtä yleisiä kuin Suomessa.)

Toinen asia, johon reagoin heti oli, miten likaisia uimahallit ovat. En voi tietenkään puhua, kuin niistä uimahalleista, joissa olen käynyt, mutta en ole nähnyt Suomessa läheskään yhtä likaista kuin kerran.

Viimeinen, ehkä pahin on, että täällä ei ole minkäänlaista valvontaa uimahalleissa. En muista Suomessa olleeni koskaan yleisessä uimahallissa, jossa ainut henkilökunta on lipunmyyjä. Lasteni kaverit saavat käydä uimassa keskenään. Minun eivät. En ole varma, saisivatko edes valvotussa hallissa, mutta eivät ainakaan valvomattomassa. Keskustelimme lasteni ja mieheni kanssa tästä keväällä. Onneksi myös mieheni poika ei ole saanut käyvä ilman aikuista vielä kovin pienenä, nyt sanoimme, että sama ikäraja kaikilla meidän perheen lapsilla. Hirvittää toisinaan sekin, kun koulusta käyvät uimassa, jos on mukana iso lauma kolmasluokkalaisia ja yksi opettaja. Ilmeisesti uimahallireissuilla on kuitenkin mukana myös kouluavustaja.

8 kommenttia:

 1. Toi lukkoilmiö on tuttu Suomessa monilta kunto-/jumppasaleilta. Valvomattomuus kuulostaa kyllä hurjalta. Ei kiva.

  - Sonja

  VastaaPoista
 2. Nyt muistankin, että NUKUlla oli kaappeja, joihin piti olla oma lukko, mutta ne oli aina varattuja. En koskaan siis käyttäny niitä.

  VastaaPoista
 3. Minä muistan lapsuudesta kun käytiin serkkujen kanssa ruottin maalla uimahallissa ja sain jonkun valvojan huutamaan itselleni. Lopen selvisi, että altaassa ei saanut olla iliman vanhempia ku tietyn ikäsenä vasta. En kyllä muista olinko tarpeeksi vanha. ja se ns. sauna siellä oli kerrassaan kummallinen. ruottia ne sillon vielä ite osannu. Mutta meillä ei pääse yksin uimaan ku vasta yli 12v ja uimarannalla ei vielä sillonkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä pääsee, ehtona on, että osaa uida jonkun tietyn matka, olikohan se 250m. Mutta 9 ja 10 vuotiaat käyvät uimassa ilman vanhempia. Minulta kysy kuopuksen kaverin äiti, josko kuopus saa mennä muiden saman ikäisten kanssa keskenään.

   Poista
 4. (Äh jo kirjoitettu kommentti katosi, katosiko? ...kun vasta sen kirjoittamisen jälkeen lähdin kirjautumaan googleitilillä. Mutta siis pointtina että Sollentunassa ei tarvinnut omia lukkoja, lukot olivat elektroniset ja niitä avaamaan tarvitsi joko kertavuokratun tai omaksi ostetun rannekkeen (jolle voi myös ladata esim uimahallikertoja tai kuntosalikautta).

  Myös me kiinnitimme huomiota ruotsalaisten ihmeelliseen huolettomuuteen, mitä tulee lapsiin veden äärellä niin rannoilla kuin uimahallissa, ja kaipasimme vertailevaa tilastoja Suomen ja Ruotsin hukkumisonnettomuuksista ja uimataidosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentit katoaa, jos kirjautuu vasta kirjoittamisen jälkeen. Harhaan johtavaa, kun tuo kirjautuminen on vasta kommenttiruudun jälkeen. Enkä muista tämän toimineen niin joskus aikaisemmin.

   Tuo ranneke kuulostaa kätevältä.

   Sanoin miehelleni viime viikolla, että onneksi en enää asu kylässä, missä asuin aikaisemmin, koska siellä kylän lapset käyvät uimassa, rannalla, ilman aikuisia. Tänä kesänä on kuulema ollut aika paljon hukkumis tapauksia, tässä ihan lähelläkin oli. Aikuinen, joka oli uinut irrottamaan ongen koukkua.

   Poista
 5. Tuosta uimavalvonnasta sen verran, että kun Hollannista palataan koti-Suomeen, niin Suomessa valvonta tuntuu taas aivan mitättömältä. Valvoja istuu jossain lasikopissa kaukana altaalta ja katselee valvontakameroiden ruutuja. Jos jokin ongelma ilmenisi, niin uimari kyllä ehtisi jo hukkua ennen kuin valvoja sieltä kopistaan mihinkään ehtisi. Muiden uimareiden apu on kullan arvoista - nimimerkillä eräs, jonka parivuotias kerran karkasi ilman kellukkeita syvään altaaseen.

  Hollannissa puolestaan ollaan ihan liiankin nipoja. Valvojat seisovat altaan reunoilla silmät tarkkoina ja muistavat aina kysyä, onko lapsilla uimadiplomit. Jos isossa altaassa käyttää kellukkeita, niin edes 10 cm syvyisessä lastenaltaassa niitä kellukkeita ei saa ottaa pois, vaikka vanhemmat olisivat koko ajan vieressä.

  VastaaPoista
 6. Minun muistikuvissa, omasta lapsuudesta lähinnä, uimavalvojat olivat altaan reunalla Suomessakin. Tietysti kävin vain yhdessä paikallisessa uimahallissa. Muuten yllättävää, että ovat Hollannissa noin tiukkoja, kun muuten tuntuvat suhtautuvan turvallisuuteen aika leväperäisesti.

  VastaaPoista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.