sunnuntai 26. heinäkuuta 2015

Ulkosuomalaisen ongelmia vol.4

Arvatkaapas mikä on, saunan puuttumisen jälkeen, suurin puute ulkomaalaisissa taloissa. Aivan, tiskikaappeja täällä ei juuri tunneta. Kyllähän sellainen irrallinen kuivatustelinekin on tavallaan ihan riittävä nykyään, kun suurin osa tiskataan koneella. Mutta ei kovin ahtaassa keittiössä, kuten minun keittiöni on. Tai kyllä siellä keittiössä on lattiapinta-alaa, ja juuri nyt kuivatusteline seisookin lattialla, mutta se ei tunnu oikein puhtaalta vaihtoehdolta.

Nyt olemme suunnitelleet entisen jääkaapin tilalle kaappia, jonne tulee kuivatushylly. Eihän se ihan korvaa tiskialtaan päällä olevaa tiskikaappia, mutta jospa olisi tyhjää parempi. Kuvia projektista saattaa seurata myöhemmin, jos jotakuta kiinnostaa.

Se suurin ongelma sitten: tällaisena kurjana sateisena, kylmänä ja tuulisena kesäpäivänä olisi ihanaa lämmittää sauna, että olisi edes jossakin lämmintä.

21 kommenttia:

 1. Juuri toissayönä Gällivaressa mökissä yöpyessäni tuskailin samaa...

  VastaaPoista
 2. Saunaa kaipaan minäkin tosi, tosi paljon! Ajattelin, että lauantaisaunan tilalle täytyy kehittää jokin muu perheen yhteinen rituaali, jotta tunnelma säilyy samana.

  Kuivauskaappi puuttuu täältäkin ja juuri ostin Ikeasta pienen kuivaustelineen pöydälle. Tiskikonekin on entistä pienempi, ja totesin miehelleni, että tästä lähtien käytetään pienimpiä viinilaseja ja drinkkilaseja, jotta homma ei mene kokonaan käsin tiskaamiseksi.

  Missä asutte?

  -Jenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin on vain pieni pöytätiskikone, kun ei meidän vanhaan keittiöön saanut minnekään asennettua isompaa, vaikka sitä miten suunniteltiin.

   Meillä viinilasit sopii hyvin tiskikoneeseen, mutta juomalaseiksi on määrätty pienimmät. Miehen entiset suosikit, sellaset 4,5 dl vetoset on lähes kokonaan pannassa.

   Asutaan Norrlannissa.

   Poista
 3. Eivät ne ulkomaalaiset ymmärrä tiskikaappia! Kun viimeksi majoitimme Hollannin-sukulaiset meidän Suomen mökille, heti toisena päivänä he pyysivät astiapyyhkeitä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärtävätkö tiskikoneen? Meillä ei kaikki hollannin tutut oikein tunnu sitäkään käsittävän, ehkä nyt ihan viime aikoina, mutta ennen sitä se on ollut jotenkin paha laite. En oikein käsitä miksi, mutta ilmeisesti ilmentää emännän laiskuutta tms.

   Poista
  2. Meillä ei ollut Hollannissa tiskikonetta... ei mahtunut keittiöön. Piti valita tiskikoneen ja uunin välillä. Mutta viimeisinä vuosina siellä asuessa melkein jokaisella tuntui olevan keittiöremontti meneillään ja samalla tuli myös tiskikoneliitännät, joten kyllä ne yleistyvät sielläkin, ja samalla emäntien laiskuus lisääntyy :)

   Poista
  3. Me valittiin tiskikone. Kyllä uuniakin joskus kaipaisin.

   Poista
 4. Tuossa yllä esitetty kuivausteline tuntuisi minusta aika hyvältä ja helpolta ratkaisulta kuivauskaapin puutteeseen. Meillä on kotona täällä Savossa kuivauskaappi, mutta kun astiat pestään lähes aina astianpesukoneella, jonka luukun voi pesun jälkeen jättää tunniksi tai pariksi auki, ei kuivaamista erityisemmin tarvita.

  Mutta eivätkö ruotsalaisetkin tykkää käydä saunassa! Minä luulin, että saunat olisivat Ruotsissa yhtä yleisiä kuin Suomessakin.

  Hyvä että kerrot näistä pienistä mutta selvistä eroavaisuuksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan niitä, mutteivät tosiaankaan yhtä yleisiä. Tässä kylässä on kait kaikkiaan kaksi saunaa, yksi ulkosauna tuossa meidän tontin rajan juuri väärällä puolella ;) ja se meidän toimimaton sähkösauna. Ja taloja on kuitenkin kahdeksan. Isoja maalaistaloja, Suomessa tällaisessa kylässä olisi ihan varmasti ainakin 12 saunaa.
   Ruotsalainen bastu ei myös vastaa ihan täysin meikäläistä saunaa.
   Kuulin sattumalta, miten puoliso jutteli veljelleen, että sellainen puusauna olisi kyllä hyvä, mitä Suomessa testasimme.

   Poista
 5. Asiaa kirjoitat: tuohon kätevään kuivauskaappiin on niin perinjuurin tottunut ja tykästynyt, että maailmalla resutessa hikeentyy kaikenmoisten kuivauskippojen ja -tellinkien kanssa rimpuloidessa! Suomessa Maiju Gebhard Työtehoseurassa kehitti asiankuivauskaappia vv. 1944-1945 ja hänelle suurkiitokset siitä vielä näin tiskikoneidenkin tehokkaana aikana Lisää : https://fi.wikipedia.org/wiki/Astiankuivauskaappi Mainiota alkanutta viikkoa!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokus aluksi maailmalla oli vaikea uskoa, että kuivauskaappia ei tosiaan tunneta kovin laajalti maailmalla. Ainahan niitä nykyisin jossainpäin näkee.

   Poista
  2. Taisin tuolla fasessa jo kehua, että Italiassa on kuivauskaappeja. Mistä sitten tulikin mieleeni, että enhän mää kuivauskaappia kotonani käytä. Että se siitä.

   Poista
  3. Se on vielä kuivauskaappia parempi, että ei tarvis koskaan tiskata ja tiskit ois aina täysin kuivia tiskikoonesta otettaessa, mutta valitettavasti ei.

   Poista
  4. Se on vielä kuivauskaappia parempi, että ei tarvis koskaan tiskata ja tiskit ois aina täysin kuivia tiskikoonesta otettaessa, mutta valitettavasti ei.

   Poista
  5. Se on vielä kuivauskaappia parempi, että ei tarvis koskaan tiskata ja tiskit ois aina täysin kuivia tiskikoonesta otettaessa, mutta valitettavasti ei.

   Poista
 6. Minä kyllä tarvin kuivauskaappia vielä astianpesukoneen käytönkin jälkeen ja onneksi sellaisen myös omistan (Suomessa siis asun). En tajua miksi tuo nerokas keksintö ei oo laajemmalle levinnyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäki tarvin. Tai siis, talvisin.

   Poista
  2. Niin minäki tarvin. Tai siis, talvisin.

   Poista
 7. On se niin häpeä, etteivät suomalaiset millään saa myydyksi näin kätevää keksintöä maailmalle.
  Minä tykkään tiskata paljon käsin, esim. kaikki kattilat ja mihinkäs ne muualle laittaisi kuin kuivauskaappiin.

  VastaaPoista
 8. Kyllä meilläkin saisi olla kuivauskaappi osalle vielä tiskikoneen jälkeen. Vaikka avaan oven ja annan jähtyä ja kuivua, niin erityisesti muoviastiat pitää vielä toisinaan kuivata pyyhkeellä, ja sehän ei ole mitenkään tehokasta, jos tiskaamisen jälkeen vielä käytetään sama aika tiskien kuivaamiseen.

  On minultakin kestänyt tämän asian markkinoinnistta, puolisolleni siis, mutta alkaa viimeinkin tajuta. Mutta meillä on vanha keittiö, jolle pitäisi tehdä täysremontti, jos aikoisi muuttaa tiskipöydän päällä olevan kaapin kuivaskaapiksi.

  VastaaPoista
 9. Mulla on tosi pieni tiskipöytä ja ÄRSYTTÄÄ käyttää semmosta pöytämallista kuivaustelinettä. Sen alle kerääntyy aina epämiellyttävästi vettä joka lilluu siellä kunnes sen muistaa joskus pyyhkiä sieltä. Kaappi olis tosi jeba!

  VastaaPoista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.