sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Nuotiointia

Onneksi aurinko päätti näyttäytyä viimein tälläkin lomaviikolla.  Tai no, pilvet väistyivät auringon ja meidän välistä.
Ruotsalaisilla ei ole oikein hyviä sanoja nuotioimiselle ja makkaranpaistolle, kaikki on vain grillaamista. Jotenkin nuotioimisen arvostuksen puutetta, että sille ei ole omaa sanaa.
On sille tulelle sentään joku sana, brasa, mutta se voi tarkoittaa vaikkapa kokkoa tai takkatulta. Toinen sanakirjoista löytyvä sana on lägereld, mutta en ole kuullut sitä käytettävän kovin runsaasti täälläpäin. Eikä sekään ole minulle ihan nuotiota vastaava sana.
Kaikelle ei vain ole kunnon termiä kaikissa kielissä, aamulla mietimme eroja miten avain sopii tai käy johonkin lukkoon ja suomeksi myös kello käy.
Eipä täällä ole edes sanaa ruskalle.

Minulla on muutaman viikon tehnyt älyttömästi mieli suomalaista grillimakkaraa, eiku nuotio- tai siis hiillosmakkaraa. Sitä saa kaupungista, mutta meiltäpäs on yli tunnin matka kaupunkiin, niin ei ole tullut käytyä ihan vain makkaran takia. Mieliteko on kuitenkin onnistunut saamaan ruotsalaisen makkaran maistumaan ihan ällöttävältä suussani, joten päätin kokeilla jotakin minulle ihan uutta: tikkuleipää!
Kaikille muille se on varmasti vanha tuttu, mutta varalta ohje kaikille muille yhtä kokemattomille eräihmisille ja nuotioijille kuin minä:

Tikkuleipä

5dl vehnäjauhoja
2tl ruokasoodaa
1,5 - 2 tl suolaa
N. 2dl kylmää vettä

Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sen jälkeen vesi. Vaivaa hyvin.
Sen jälkeen taikinan voi laittaa muovipussiin.
Minä pyörittelin taikinan kotona pitkuloiksi. Se meni pussissa taas yhdeksi köntiksi, mutta oli helpompaa käsitellä nuotiolla, kun oli hyvin vaivautua.

Taikina on kätevä kuljettaa minigrip -pussissa. Ekana päivänä meitä ei ollut kovin montaa grillaajaa, joten taikinasta jäi yli puolet. Se säilyi hyvin jääkaapissa. Mitä nyt pari taikinarottaa kävi verottamassa. Toisena päivänä meillä oli mukana 1,5 annosta ja lähes kaikki meni. Täksi päivää tein vielä yhden satsin. Päätimme nimittäin nuotioida vielä kerran tälle lomalle vaikka onkin pilvistä. Kylän lapsi luku nousi nimittäin täksi päiväksi neljällätoista prosentilla ja se on ihan hyvä syy paistaa taas tikkuleipää.En olisi ikinä uskonut, että leipä voi olla näin hyvää.

4 kommenttia:

 1. Tikkupullaa on tullut paisteltua tapahtumissa mutta itse ei ole tullut koskaan tehtyä. En ole tajunnut, että sitä on noin helppo valmistaa. Kunhan retkeilykautemme kunnolla starttaa, niin täytyypä pyöräyttää satsi mukaan. Kiitos ohjeesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään tiennyt, että se on nuin helppoa. Ja yksinkertaisuudestaan huolimatta tosi maukasta.

   Poista
 2. Mielenkiintoista kielipohdintaa. Minulle tulee usein eteen tilanne, jossa teksi mieli käyttää englanninkielistä sujuvaa sanontaa, kun suomessa ei ole vastaavaa, esim. "I appreciate it" on paljon ytimekkäämpi kuinpelkkä "kiitos".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se on, että joka kielessä on omat puutteensa, mutta myös hienoutensa.
   Ruotsiksi yksi loistava käsite on "fika". Sopii mihin tahansa kahvilla, välipalalla, teellä, iltapalla tms. käymiseen. Joskus jopa ruokailuun. Kätevä termi.

   Poista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.