perjantai 5. kesäkuuta 2015

Tuntematon sotilas, elokuva

Ohjaus Edvin Laine.

Olen ilmeisesti onnistunut välttelemään lähes neljäkymmentä itsenäisyyspäivää Tuntemattoman näkemistä. Osa kohtauksista tosin oli tosi tuttuja ja muistan ne hyvin, mutta osa oli täysin tuntemattomia. Nyt korjasin tämänkin puutteen näin Ruotsin kansallispäivän aaton kunniaksi.

Koska kaikki muut ovat elokuvan nähneet varmasti lukemattomia kertoja, niin kerron nyt vain omia ajatuksiani siitä enkä puutu itse elokuvaan tai näyttelijäsuorituksiin mitenkään.

Ensiksi tietysti vertasin elokuvaa kirjaan. Paljon jää kertomatta ja mietin, miten joku, joka ei ole kirjaa lukenut pääsee jyvälle ideasta. Olen usein sitä mieltä elokuvista. Ehkä kyse on vain siitä, että olen jotenkin tyhmä ja hidasälyinen enkä onnistu pysymään mukana elokuvissa. En ole oikein elokuvaihminen. Esimerkiksi tänä vuonna tämä taisi olla ensimmäinen katsomani elokuva. 

Elokuvasta nousi mieleen lähinnä yksi ajatus: miten typerä armeija on. Sotaherroille näytti olevan tärkeintä saada kunnioitusta ja pokkurointia, siinä määrin, että se häiritsi itse sotimista. Elokuva nosti tätä esille mielestäni selvästi kirjaa enemmän. En tietenkään tiedä millaista sodassa oikeasti oli, mutta jos elokuva näyttää siitä asiasta totuuden, niin ei ihme, että hävisimme sodan.

Koulussa meille aina opetettiin, että syyllinen kaikkiin sotiin on ollut Venäjä, tai siis Neuvostoliitto. Vasta myöhemmin jo Ruotsiin muutettuani olen törmännyt ajatukseen, että ehkä jatkosota olikin suomalaisten aloittama älytön ja turha miesten tapattamisretki. Ehkä olisin hoksannut miettiä tätä jo aiemmin, jos olisin lukenut Tuntemattomani aikaisemmin, tai edes katsonut sen elokuvan.

Jos haluaa paneutua syvällisemmin suomalaiseen kirjallisuuteen, niin Tuntematon sotilas on kyllä sellainen raamattu, joka kannattaa lukea. Jos ei tunne Raamattua, niin maailman kirjallisuudesta moni vertaus ja viittaus jää ymmärtämättä. Enkä nyt sano, että Raamattu olisi ainut opus, joka on hyvä tuntea, kaikilla mailla on omat raamattunsa vielä lisäksi.

Huomenna olisi tarkoitus aloittaa toinen suomalaisen kirjallisuuden raamattu, toivottavasti se on yhtä hieno elämys, kuin Tuntematon sotilas.


1 kommentti:

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.