tiistai 21. kesäkuuta 2016

Kabbalah and criticism ; Zealot

Kuuntelin aikani kuluksi pari kirjaa. Aslan Rezan Kapinallinen - Jeesus Kristus ja Harold Bloomin Kabbalah and Criticism. Ajatusmaailmaa ravisuttelevia kirjoja molemmat, omalla tavallaan.

Bloomin kirja sai minut muuttamaan täysin nykyisen ajatteluni suuntaa, tosin lopussa ja lopulta ehkä lievempiä, kuin välillä luulin : En enää ikinä halua olla missään tekemisissä kirjallisuuden tulkinnan ja analysoinnin kanssa. En ainakaan runouden. Ihan kamalaa ja tylsää.
Lopuksi sain kuitenkin hienon ahaa elämyksen. Tiesin sen toki, mutta silti: "Kaikki vahvat runouden tulkinnat ovat vääriä". Aiemmin olen/ olemme oppineet, että ei ole vääriä tulkintoja, mutta näin päin esitettynä tykkään ajatuksesta vielä enemmän. Toisto on ihan hyvä asia, kertaus opintojen äiti yms. ja ajatus upposi minuun vasta ehkä 49. toistolla (liioittelen tietenkin. Kaikki tutut tietää, että liioittelen aina, paitsi vähätellessäni), silti 50 toistoa olisi ehkä riittänyt. Sadannen, tai ehkä viidennen, kerran jälkeen ärsyynnyin taas.
Kaiken lisäksi toinen kirjassa ollut hyvä ajatus hukkui tuohon toisteluun.
En silti ymmärtänyt, mitä tekemistä Kabbalalla lopulta on runouden tulkinnan kanssa.

Aslan Reza on islamilainen Uuden testamentin tutkija. Ei pelkästään sitä, mutta kiinnostavin osio on tuo. Ilahduttavaa, että sellaisiakin on olemassa!
Kirja oli viihdyttävä ja vakuuttava. Uskon entistä vakaammin historiallisen Jeesuksen eläneen ja vaikuttaneen aikoinaan Palestiinassa. Uskoin myös, että Jeesus tosiaan oli Jeesus, eikä joku toinen samanniminen. Kirjan viedessä mukanaan on helppo myös uskoa kaiken olevan juuri kuten kirjassa sanotaan. Onneksi olen kuitenkin opiskellut kirjallisuutta (ja miten sitä tulkitaan Kabbalan mallin mukaan) ja lopulta tajusin, että kirja heijastaa kirjoittajan omia näkemyksiä ja hän on kirjoittanut sen tietyistä lähtökohdista. Lupaamaansa vastakkaisten mielipiteiden mukana olemista kaipasin, se esitettiin aika kevyesti.
Tietysti mukana oli paljon asioita, jota Raamatun ja historian tutkijat pitävät nykyään kiistämättömästi tosina, mutta paljon oli asioita, joille ei annettu kunnollisia perusteluita. Tai joille en tunne niitä. Monillekaan ei annettu, mutta tunnen ne entuudestaan.

Nyt olisi kiva löytää vastapainoksi kirja, joka vakuuttaa Jeesuksen olevan kaikkea, mitä kristinusko opettaa hänen olevan. Uskottava kirja, en tykkää kehäpäätelmistä.


Aslanin kirjan kuuntelin suomeksi. Suomentaja Otto Lappalainen oli tehnyt hyvää työtä ja kirjan kieli oli elävää ja mukaansa tempaavaa.

2 kommenttia:

 1. Ajateles, Anne Boleynin syntymäpäivää ei tiedetä.
  Ylhäisaateliston nainen, kuningatar.
  Miten tiedettäis jonkun puusepän äpärälapsen..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! :)
   Niinpä. Tosin syntymäpäiväänsä ei monikaan muista henk.koht., muut voi kertua mitä haluaa.
   Annosta tosin tiedetään sentään muuta. Mutta onhan se ihan eri dokumentoinnin aikakautta.
   Eipä ole kukaan vielä pystynyt antamaan muuta luettavaa ja tietoa, ilmeisesti sitten Reza saa viimeisen sanan.

   Poista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.