maanantai 20. kesäkuuta 2016

Richard Hood ja Nick Moyle: Janoisen puutarhurin opas. Humallu luonnon antimista (2016)Suomentanut: Oona Juutinen
Kustantaja: Nemo
Kirja saatu kustantajalta. Suurkiitokset!


Sima- ja puutarhaharrastelijan unelmakirja.
Epäröin aikani kirjaan tarttumista, pelkäsin ohjeiden olevan minunlaiselleni keittiödysfunktionistille liian vaativa ja käsittämätön. Uteliaisuus onneksi voitti ja päätin, että voinhan lukea kirjaa ihan vain kirjallisuutena kuten luen käsityö- ja keittokirjojakin. Pääsin taas kurkistamaan brittiläiseen elämäntyyliin, jota olen ikävöinyt BBC:n jätettyä meidät pohjoismaalaiset ilman suosikki kanavaani.

Kirjan parasta antia ovat pienet vinkkiruudut kasveihin ja juomiin liittyen.

Uskaltauduin kokeilemaan yhtä ohjetta, voikukkalimonadia, tai kutsuisin sitä kyllä simaksi. Sovelsin vähän ja jätin juuret käyttämättä. Ihan laiskuuttani, mulla on kauhumuistikuvia mullan pesemisestä juurakosta. Vaikka kait ne pöpöt kuolis kuumassa vedessä ja hiekka häipyis siivilöitäessä.

Jano kasvaa juodessa ja herkullisia kuvia katsellessa olen kerännyt rohkeutta kokeilla oluen käyttämistä. Tosin aion tehdä ihan vain kotikaljan vahvuisena, ainakin näin alkuun. Aloittelen maustamattomalla ja testaan maustettua, kunhan kesä ehtii niin pitkälle, että pääsen poimimaan oman pihan humalaa. Olen nyt oppinut kirjasta senkin, että olutta on maustettu myös voikukalla ja että humalaa on monta erilaista lajiketta. Miltähän mustaherukka maistuisi oluessa?

Kirjan tekijät pitävät Britanniassa suosittua juoma- ja puutarhablogia. He ovat innokkaita kokeilemaan kaikkia uusia ideoita valmistaa alkoholipitoisia juomia. Kirjassaan he antavat lisäksi pieniä kuvauksia kotimaastaan, sen omituisista juoma- ja muista tavoista. Hieman kateellisena lueskelin kuvauksia villiomenapuista, ei näy meillä päin. Mahtaakohan tuomi ajaa saman asian.


3 kommenttia:

 1. Eikä, miten hauska idea puutarha-/ keittokirjalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on! Kun keittokirjoja on jo hylly täynnä, niin tämä on kivasti uudenlainen.
   Vaikka puutarhaosuus jäi vähemmälle, tykkäsin kuvista ja pienistä vinkeistä.

   Poista
  2. Niin on! Kun keittokirjoja on jo hylly täynnä, niin tämä on kivasti uudenlainen.
   Vaikka puutarhaosuus jäi vähemmälle, tykkäsin kuvista ja pienistä vinkeistä.

   Poista

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.