tiistai 11. elokuuta 2015

Ulkomaalainen havainnoi ja ihmettelee vol.2Olen Suomessa tottunut siihen, että kirkoissa on kylmä kesälläkin, saati sitten talvella. Kerran, kun olin menossa talvipakkasella Tuomasmessuun, puin yhden vaatekerroksen enemmän, kuin olisin pukenut vain ulkona olemiseen. En ainakaan muista, että se olisi ollut liikaa tai että olisi edes käynyt mielessä ottaa takki pois päältä.
Vuosia sitten menin lasteni kanssa kirkkoon puhallinorkesterin ja paikallisten kirkkokuorojen konserttiin. Meillä oli villapaidat ja toppatakit päällä, tietysti. En huomannut eteisessä, että kaikki muut olivat jättäneet takkinsa sinne.  Penkissä ihmettelin, kun siellä ei ollut takeille ripustusnaulaa, kuten Suomessa. Lapset kitisivät heti kuumuutta, jopa minulle tuli lämmin. Sitten huomasin, että kenelläkään muulla ei ollut ulkovaatteita päällä tai mukana kirkkosalissa. Täällä siis lämmitetään kirkkoja!
Olimme tainneet käydä aikaisemmin naapurissamme sijaitsevassa pienessä kyläkirkossa ja olin huomannut eteisessä vaatenaulakon, mutta luulin sen olevan vain pienen kirkon erikoisuus. Silloin oli myös kevät enkä tullut ajatelleeksi, että kirkossa oli epätavallisen lämmintä.
Tutustuin myöhemmin kyläkirkon vahtimestariin, kirkon konttori oli lähin naapurimme, joten siellä oli näppärää käydä aamukahvilla. (Minähän sain päähäni kerran, että lopetan kahvinjuonnin kotona ja juon vain kylässä, joten kävin sitten jatkuvasti naapureissa kahvilla. Lopetin sen kokeilun aika pian.) Kirkkoja lämmitetään usein pelleteillä. Yhtenä päivänä siitä meidän kyläkirkosta varastettiin pellettipoltin, keskellä päivää joku oli käynyt hakemassa sen.  Onneksi vei kuitenkin sen kirkon polttimen, eikä minun…
Yhden pyhäinmiestenpäivän jälkeen vahtimestari kertoi, että sinä viikonloppuna tapahtuu aina kummallisia asioita kirkossa, erityisesti lämmitys vastustaa, vaikka aina muuten toimii ongelmitta. Nytkin hän oli laittanut lämmityksen päälle päivällä, että kirkko olisi illalla toimituksen aikaan lämmin. Lämmitys oli kuitenkin sammunut ja kirkko oli ihan kylmä. Sitten oli kiire saada poltin taas päälle ja kirkko lämpimäksi ajoissa.  Siinä ei kuitenkaan ollut mitään vikaa, vaan se oli sammunut ilman mitään syytä. Seuraavaksi kirkonkellot päättivät soida itsekseen liian aikaisin, vaikka sen ei pitäisi olla mahdollista. Vahtimestari ei ollut mitenkään uskonnollinen tai uskovainen, mutta sanoi, että jotakin kummaa tässä viikonlopussa aina on.

Muutama vuosi sitten muutin toiseen kuntaan. Täällä on iso ja hieno kirkko. Sitä ei kuitenkaan käytetä kuin muutaman kerran vuodessa, koska sen lämmittäminen on liian kallista.  Normaalit sunnuntaijumalanpalvelukset pidetään seurakuntatalolla, sen lämmittäminen on paljon halvempaa. Kirkkoa käytetään lähinnä koulujen kevätjuhlassa ja mahdollisesti jouluna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta kommentillasi sekä minua että kanssalukijoita. Kommentit ovat blogin ainoa polttoaine.